ȘASE MOTIVE POSIBILE PENTRU CARE CÂNTARUL NU ARATĂ NICIO MODIFICARE DEȘI FACI SPORT DE CÂTEVA SĂPTĂMÂNI
La Concept Training Center monitorizăm eficiența antrenamentelor cu ajutorul senzorilor pentru ritm cardiac. La sfârșitul fiecărui atrenament avem astfel o imagine clară privind intensitatea medie cu care ați lucrat în timpul antrenamentului, dar și numărul de calorii arse. Deși rezultatele indicate de senzorii de monitorizare indică de cele mai multe ori faptul că efortul fizic din timpul antrenamentului este optim, se întâmplă ca totuși la sesiunile de măsurare a rezultatelor, cântarul să nu țină partea tuturor.
Lipsa rezultatelor pozitive la cântărire poate avea mai multe explicații:
(1) Considerați că dacă senzorul de monitorizare vă indică faptul că ați ars un număr ridicat de calorii în timpul antrenamentului, puteți suplimenta mesele sau introduce gustări hipercalorice. Acest lucru vă sabotează obiectivele. Un baton proteic cu adaos de zahăr poate conține un număr egal de calorii cu cele arse în timpul antrenamentului.
(2) Nu mâncați suficient pe parcursul zilei sau consumați combinații de macronutrienți nerecomandate (spre exemplu, o salată de fructe la masa de prânz). Mâncând regulat și consumând cantități suficiente dintr-o varietate de alimente, veți utiliza mai eficient atât macronutrienții (carbohidrați, lipide, proteine), cât și micronutrienții (vitamine, minerale) și veți beneficia permanent de energie, asigurând mușchilor un flux continuu de aminoacizi, necesar dezvoltării masei musculare. De asemenea, atunci când nu mâncați suficient,crește acitivatea enzimelor cu rol în depozitarea grăsimii, organismul protejându-se prin trecerea la „regimul de criză”, care determină favorizarea formării de depozite adipoase.
(3) Masa săptămânală în care trișati (Cheat Meal) se transformă într-o zi întreagă de trișare atunci. Acest lucru se întâmplă, spre exemplu, când mergeți în weekend la „un grătar” și consumați 5 mici, friptură, bere și câteva prăjituri.
(4) Nu mâncați 100% conștient pe parcursul zilei. Cu alte cuvinte, obișnuiți să ronțăiți la birou, între întâlniri sau în fața televizorului și subestimați aportul caloric al acestor câtorva îmbucături. Atunci când sunt rugați să țină un jurnal alimentar, cei mai mulți oameni nici nu își amintesc să înregistreze aceste mese. Doar dacă sunt întrebați în mod specific, pot admite că, de exemplu, uneori, mănâca o pungă de alune seara, în fața televizorului (o pungă de alune de 100 g este echivalentul a aproximativ 600 de kcal!).
(5) Nu dormiți suficient. Privarea de somn împiedică refacerea organismului după antrenamente și afectează secreția de cortizol, unul din hormonii care intervin în reglarea apetitului.
(6) Deși greutatea nu s-a modificat, este posibil să fi făcut schimbări pozitive privind compoziția corporală (dezvoltarea masei musculare și respectiv, reducerea țesutului adipos). Îmbunătățirea compoziției corporale este direct corelată cu reducerea riscului apariției bolilor cardiovasculare, diabetului sau hipertensiunii, fiind esențială în obținerea unei forme fizice optime, crescând capacitatea de a rezista la efort fizic, dar și de a „arde grăsimea”. Din aceste motive, aceștia sunt indicatori pe care noi, la Concept Training Center, îi monitorizăm la începutul, pe parcursul și la finalul programelor noastre cu ajutorul cântarului cu bioimpedanță.
Acestor motive posibile li se adaugă posibilitatea existenței unor afecțiuni medicale care vă împiedică să pierdeți sau să luați în greutate, posibilitatea de a vă afla într-o fază de platou sau inconsecvenței privind antrenamentele și alimentația.
Activitatea fizică este benefică pentru sănătate dincolo de controlul greutății, cu condiția să fie regulată, întrucât vă asigură menținerea sănătății cardiovasculare și prevenirea atrofierii musculare. Răbdarea și consecvența în a vă asigura o balanță energetică optimă pentru obiectivele propuse sunt esențiale în atingerea acestora. Dar despre toate acestea, revenim într-un articol ulterior.